Lekka, świeża i pełna smaku – ta sałatka to szybki sposób na egzotyczny obiad. Krewetki w orientalnej marynacie House of Asia robią różnicę. Za przepis dziękujemy Jak ja lubię jeść.
Liczba porcji:
2
|
Czas: 25 min
|
Składniki
Sałatka:
- 1 dojrzałe mango pokrojone w kostkę
- 1 ogórek pokrojony w kostkę
- 2 szklanki drobno poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1 marchewka pokrojona w cienkie paski
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 garście orzeszków ziemnych – uprażonych
- Opcjonalnie: 1/2 czerwonej papryczki chili
Marynata + Krewetki:
Sos:
|
Sposób przygotowania
- Poszatkowaną kapustę włóż do miski i posyp lekko solą. Ugnieć dłonią i odstaw na kilka minut, aż kapusta zmięknie i puści sok. Odciśnij nadmiar płynu.
- Połącz składniki marynaty, dodaj krewetki i odstaw na 10–15 minut. Następnie krewetki nadziej na patyczki i grillujemy na patelni po ok. 1–2 minuty z każdej strony.
- Wymieszaj ze sobą składniki na sałatkę. Tuż przed podaniem wmieszaj ją z sosem i ułóż na talerzach. Na wierzchu połóż grillowane krewetki. Dekorujemy kolendrą i orzeszkami.
|