Azjatycka sałatka z grillowanymi krewetkami

Lekka, świeża i pełna smaku – ta sałatka to szybki sposób na egzotyczny obiad. Krewetki w orientalnej marynacie House of Asia robią różnicę. Za przepis dziękujemy Jak ja lubię jeść.

Liczba porcji: 2

Czas: 25 min

Składniki

Sałatka:

  • 1 dojrzałe mango pokrojone w kostkę 
  • 1 ogórek  pokrojony w kostkę
  • 2 szklanki drobno poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie paski
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 garście orzeszków ziemnych – uprażonych
  • Opcjonalnie: 1/2 czerwonej papryczki chili

Marynata + Krewetki:

Sos:

Sposób przygotowania

  1. Poszatkowaną kapustę włóż do miski i posyp lekko solą. Ugnieć dłonią i odstaw na kilka minut, aż kapusta zmięknie i puści sok. Odciśnij nadmiar płynu.
  2. Połącz składniki marynaty, dodaj krewetki i odstaw na 10–15 minut. Następnie krewetki nadziej na patyczki i grillujemy na patelni po ok. 1–2 minuty z każdej strony.
  3. Wymieszaj ze sobą składniki na sałatkę. Tuż przed podaniem wmieszaj ją z sosem i ułóż na talerzach. Na wierzchu połóż grillowane krewetki. Dekorujemy kolendrą i orzeszkami.