Poznaj intrygujący przepis od the.foodini na azjatyckie lizaki z kurczaka o wyśmienitym, orzechowym smaku. W tym daniu idealnie sprawdzi się nasz ciemny sos sojowy. Zobacz instrukcję krok po kroku Kliknij tutaj>
Liczba porcji: 9 |
Czas: 60 min |
Składniki• 4 łyżki Sosu sojowego ciemnego House of Asia • 8 łyżek Sosu Satay Ros Thai Thai • 10 pałeczek kurczaka • 300 g wędzonego boczku z plasterkach
Mieszanka przypraw: · 2 łyżeczki imbiru w proszku · 4 łyżeczki granulowanego czosnku · 2 łyżeczki wędzonej papryki · 2 łyżki cukru · ½ łyżeczki białego pieprzu · 1 łyżeczka cayenne |
Sposób przygotowania1. Pałeczki z kurczaka dokładnie osusz ręcznikiem, a następnie wykonaj cięcie dookoła kości tuż powyżej mięsa. 2. Kiedy odsłonisz kość, delikatnie zepchnij palcami mięso w dół tak, aby pałeczka samodzielnie stała na blacie. 3. Podważ chrząstkę na końcu nożem i usuń rękami, aby odsłonić końcówkę. 4. Tak przygotowane pałeczki zalej ciemnym sosem sojowym House of Asia i dokładnie w nim wymocz. 5. Wymieszaj przyprawy z listy. Chwytaj pałeczkę za koniec i dokładnie obsyp przyprawami. Pozostaw do zamarynowania na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. 6. Po tym czasie zawiń każdego “lizaka” w 2 plasterki wędzonego, nieparzonego boczku i lekko dociśnij, aby było szczelnie. 7. Koniec każdej pałeczki owiń folią aluminiową i podwieś na ruszcie piekarnika tak, aby miały sporo miejsca. 8. Piekarnik rozgrzej do 160* z termoobiegiem, blachę do pieczenia wyłóż papierem, a nad nią umieść ruszt z podwieszonymi lizakami. Piecz 25-35 min w zależności od wielkości pałeczek. 9. Wyciągnij ruszt, do słoiczka wlej kilka łyżek sosu Ros Thai Thai i za pomocą pędzelka dokładnie posmaruj każdą z podwieszonych pałeczek. 10. Zwiększ temperaturę piekarnika do 200* (dalej z termoobiegiem), umieść ruszt z lizakami pokrytymi glazurą i piecz 6-10 minut, aż będą piękne i złote! 11. Zdejmij z rusztu razem z osłonką z aluminium i podawaj z dużą ilością sosu Ros Thai Thai, który idealnie podkreśli ich smak! |