Bento massaman curry z dynią i ciecierzycą

Kolejna azjatycka propozycja śniadaniowego lunchu dla tych, którzy lubią smaczne eksperymenty w kuchni 🙂 Dynia i ciecierzyca w intensywnym i aromatycznym sosie z massaman curry zaspokoi głód i zachwyci połączeniem smaków.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 2 łyżki pasty massaman curry
  • 1 puszka mleczko kokosowego
  • ½ łyżki sosu rybnego
  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • 200 g dyni Hokaido pokrojonej w grubą (2-3cm) kostkę
  • 200 g ugotowanego ryżu

Sałatka:

  • 50 g szpinaku baby
  • 100 g czerwonej kapusty poszatkowanej
  • ½ łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą włóż pokrojoną dynię. Gotuj przez trzy minuty. Przełóż do miseczki i odstaw.
  2. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, odstaw.
  3. W garnku wymieszaj mleczko i pastę massaman, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na średnim ogniu przez 5 min.
  4. Dodaj sos rybny, dynię i ciecierzycę, gotuj 2 min.
  5. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem i solą.
  6. Danie podawaj z sałatką, ryżem i dymką.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Pasta Massaman curry 113g House of Asia

Pasta Massaman curry 113g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI