Kuchnia tajska

Bento Massaman curry z dynią i ciecierzycą

Kolejna azjatycka propozycja śniadaniowego lunchu dla tych, którzy lubią smaczne eksperymenty w kuchni 🙂 Dynia i ciecierzyca w intensywnym i aromatycznym sosie z massaman curry zaspokoi głód i zachwyci połączeniem smaków.

Liczba porcji:

2

Czas: 20 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

2 łyżki pasty Massaman curry
1 puszka mleko kokosowego
½ łyżki sosu rybnego
200g ciecierzycy z puszki
200g dyni Hokaido pokrojonej w grubą (2-3cm) kostkę
200g ugotowanego ryżu

Sałatka:
50g szpinaku baby
100g czerwonej kapusty poszatkowanej
½ łyżeczki oleju roślinnego
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą włóż pokrojoną dynię. Gotuj przez trzy minuty. Przełóż do miseczki i odstaw.
  2. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, odstaw.
  3. W garnku wymieszaj mleko coco i pastę Massaman, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na średnim ogniu przez 5 min.
  4. Dodaj sos rybny, dynię i ciecierzycę, gotuj 2 min.
  5. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem i solą.
  6. Danie podawaj z sałatką, ryżem i dymką.
Wróć do poprzedniej strony