Łapcie szybki przepis na niezwykle mięciutkie bułeczki bao z warzywami do woka i sosem do kaczki po pekińsku. Dzięki gotowej propozycji warzyw ze słoiczka danie wykonasz jeszcze sprawniej, a nasz sos sprawi, że mięso w bułeczkach będzie aromatyczne i delikatnie słodkie. Za przepis dziękujemy Monice Pysznie czy przepysznie.
Liczba porcji: 6 |
Czas: 30 min |
Składniki3 łyżeczki Sosu do kaczki pekińsku House of Asia 1 słoik Warzyw do woka House of Asia 6 bułeczek Bao 4 łyżki oleju 400 g fileta z kurczaka pokrojonego w cienkie paski 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka soku z limonki 1 cebula pokrojona w piórka 1 ząbek czosnku Sól i pieprz DODATKOWO: 100 g kapusty czerwonej (surowa lub konserwowa) 1 łyżeczka jasnego sezamu Natka pietruszki
|
Sposób przygotowania1. Do mięsa dodaj sos do kaczki po pekińsku, czosnek granulowany i sok z limonki. Całość wymieszaj i odstaw do zamarynowania na 30 min. 2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i usmaż zamarynowanego kurczaka. 3. Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i krótko podsmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i odsączone z zalewy warzywa do woka. Całość podsmaż na dużym ogniu przez 5 min. Dopraw solą i pieprzem. 4. Bułeczki bao paruj na koszyczku bambusowym, a następnie do jeszcze ciepłych bułeczek włóż kolejno: warzywa, mięso, kapustę czerwoną. Całość posypać sezamem i udekoruj natką pietruszki. TIP: Możesz użyć gotowych bułeczek bao lub skorzystać z tego przepisu na ich wykonanie Kliknij tutaj>
|