
Bulgogi ze szpinakiem

Bulgogi to tradycyjna potrawa z cienko krojonego mięsa w aromatycznej marynacie i klasyka koreańskiej kuchni. Dodatek warzyw oraz pełnoziarnistego ryżu sprawi, że jest to świetne danie również dla osób dbających o linię. Przygotuj więcej i podziel się z domownikami.
Liczba porcji: 1
Czas: 10 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1/2 saszetki Pasty Bulgogi średnio-ostrej House of Asia
- 80 g Kimchi House of Asia
- 1 łyżka Białego sezamu House of Asia
- 150 g mięsa (wołowina, wieprzowina, drób) pokrojonego w cienkie paseczki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1 marchewka pokrojona w cienkie paski
- 1 łyżka oliwy
- 50 ml wody
- 1 łyżka pokrojonego szczypioru
- 3 garście szpinaku
- 50g ryżu czerwonego ugotowanego dzień wcześniej
Sposób przygotowania
- W misce połącz połowę pasty bulgogi z wodą, następnie przełóż do niej mięso. Wymieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż mięso przez 3-4 minuty, dodaj cebulę, marchewkę, smaż kolejne 2 minuty, pod koniec dodaj pozostałą pastę bulgogi oraz szpinak. Całość podsmaż jeszcze przez około 1 minutę.
- Gotowe danie posyp szczypiorem i sezamem. Podawaj z ugotowanym wcześniej ryżem i kapustą kimchi.