Bulion grzybowy z kaczką i makaronem Soba

Bulion grzybowy z kaczką i makaronem Soba Jakub Kuroń House of Asia

Specjalnie dla Was Jakub Kuroń przygotował znakomity przepis na bulion grzybowy z kaczką i makaronem Soba. Grzyby shiitake dodadzą wyrazistości i aromatu a sos sojowy idealnie doprawi smak zupy. Smacznego!

 

Liczba porcji:

4

Czas: 25 min + 3h bulion

Poziom:

Poziom:

Składniki

  • 2 udka z kaczki
  • 2 litry zimnej wody
  • grzybów shiitake
  • 150 g makaronu Soba
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka marynowanego imbiru
  • sól
  • do dekoracji: prażony sezam, kiełki fasoli mung

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej 2 l zimnej wody. Włóż do niej udka z kaczki, łodygi selera naciowego, obrane marchewki i pietruszkę.
  2. Cebulę i czosnek opal nad palnikiem lub na suchej patelni, dodaj do bulionu razem z grzybami shiitake i marynowanym imbirem.
  3. Dodaj 1 łyżeczkę soli, gotuj na małym ogniu 3h. Na koniec dopraw sosem sojowym.
  4. Przed podaniem ugotuj makaron Soba zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  5. Bulion podawaj z ugotowanym makaronem, mięsem z kaczki, grzybami shiitake, paskami marchewki, kiełkami i prażonym sezamem.
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI