Burger z kurczakiem i pieczarkami portobello

Niskokaloryczna wersja popularnego fastfoodu, która Cię zachwyci! Dzięki pieczeniu, burger jest pozbawiony nadmiernej ilości oleju, a pieczarki w roli bułek nadadzą całości niesamowitej soczystości. Wypróbuj i przekonaj się, że burger może być nie tylko pyszny, ale i zdrowy! Przepis stworzony przy współpracy z Praktykulinarni

 

Liczba porcji:

4

Czas: 45 min.

Poziom:

Poziom:

Składniki

TIP: Zamiast miodu możesz użyć syropu klonowego
TIP: Zamiast imbiru możesz użyć około ½ łyżeczki naszej pasty z imbiru.
TIP: Zamiast papryczki chili możesz użyć około ½ łyżeczki naszej pasty z chili.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. W misce wymieszaj mięso z przyprawą do kuchni chińskiej, 1 łyżką sosu sojowego, jajkiem oraz orzechami. Wilgotnymi dłońmi uformuj 4 spore kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (natłuszczonym ½ łyżki oliwy). Piecz przez około 20 minut. Po 15 minutach możesz obrócić kotlety na drugą stronę.
  2. W miseczce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego oraz miód. Na drugiej blaszce ułóż pieczarki bez trzonków, a następnie posmaruj je z dwóch stron przygotowaną glazurą. Wierzch kapeluszy posyp sezamem. Piecz przez 20 minut, obróć w trakcie. Po upieczeniu przełóż grzyby na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby je osuszyć.
  3. Do miski włóż kapustę, ogórka, chili oraz kiełki fasoli. Dodaj starty imbir, miętę, ocet, sok z limonki i cukier. Wymieszaj całość.
  4. Połowę kapeluszy pieczarek ułóż na talerzu (otwartą stroną do góry), nałóż surówkę, kotleta oraz cebulę. Polej sosem sriracha, a następnie przykryj drugim kapeluszem pieczarki.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Grillowany kurczak po tajsku z ananasem SMYK

Tofu czosnkowo-miodowe z warzywami

Makaron Chow Mein po azjatycku

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI