Burger z kurczakiem i pieczarkami portobello Praktykulinarni

Niskokaloryczna wersja popularnego fastfoodu, która Cię zachwyci! Dzięki pieczeniu, burger jest pozbawiony nadmiernej ilości oleju, a pieczarki w roli bułek nadadzą całości niesamowitej soczystości. Wypróbuj i przekonaj się, że burger może być nie tylko pyszny, ale i zdrowy! Przepis stworzony przy współpracy z Praktykulinarni

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 45 min.

Ostrość:

Składniki

TIP: Zamiast miodu możesz użyć syropu klonowego
TIP: Zamiast imbiru możesz użyć około ½ łyżeczki naszej pasty z imbiru.
TIP: Zamiast papryczki chili możesz użyć około ½ łyżeczki naszej pasty z chili.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. W misce wymieszaj mięso z przyprawą do kuchni chińskiej, 1 łyżką sosu sojowego, jajkiem oraz orzechami. Wilgotnymi dłońmi uformuj 4 spore kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (natłuszczonym ½ łyżki oliwy). Piecz przez około 20 minut. Po 15 minutach możesz obrócić kotlety na drugą stronę.
  2. W miseczce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego oraz miód. Na drugiej blaszce ułóż pieczarki bez trzonków, a następnie posmaruj je z dwóch stron przygotowaną glazurą. Wierzch kapeluszy posyp sezamem. Piecz przez 20 minut, obróć w trakcie. Po upieczeniu przełóż grzyby na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby je osuszyć.
  3. Do miski włóż kapustę, ogórka, chili oraz kiełki fasoli. Dodaj starty imbir, miętę, ocet, sok z limonki i cukier. Wymieszaj całość.
  4. Połowę kapeluszy pieczarek ułóż na talerzu (otwartą stroną do góry), nałóż surówkę, kotleta oraz cebulę. Polej sosem sriracha, a następnie przykryj drugim kapeluszem pieczarki.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Sok z limonki 250ml House of Asia

Sok z limonki 250ml

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI