Niskokaloryczna wersja popularnego fastfoodu, która Cię zachwyci! Dzięki pieczeniu, burger jest pozbawiony nadmiernej ilości oleju, a pieczarki w roli bułek nadadzą całości niesamowitej soczystości. Wypróbuj i przekonaj się, że burger może być nie tylko pyszny, ale i zdrowy! Przepis stworzony przy współpracy z Praktykulinarni.
Liczba porcji:
4
|
Czas: 45 min.
|
Składniki
TIP: Zamiast miodu możesz użyć syropu klonowego TIP: Zamiast imbiru możesz użyć około ½ łyżeczki naszej pasty z imbiru. TIP: Zamiast papryczki chili możesz użyć około ½ łyżeczki naszej pasty z chili.
|
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. W misce wymieszaj mięso z przyprawą do kuchni chińskiej, 1 łyżką sosu sojowego, jajkiem oraz orzechami. Wilgotnymi dłońmi uformuj 4 spore kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (natłuszczonym ½ łyżki oliwy). Piecz przez około 20 minut. Po 15 minutach możesz obrócić kotlety na drugą stronę.
- W miseczce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego oraz miód. Na drugiej blaszce ułóż pieczarki bez trzonków, a następnie posmaruj je z dwóch stron przygotowaną glazurą. Wierzch kapeluszy posyp sezamem. Piecz przez 20 minut, obróć w trakcie. Po upieczeniu przełóż grzyby na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby je osuszyć.
- Do miski włóż kapustę, ogórka, chili oraz kiełki fasoli. Dodaj starty imbir, miętę, ocet, sok z limonki i cukier. Wymieszaj całość.
- Połowę kapeluszy pieczarek ułóż na talerzu (otwartą stroną do góry), nałóż surówkę, kotleta oraz cebulę. Polej sosem sriracha, a następnie przykryj drugim kapeluszem pieczarki.
|