California maki to popularna forma sushi, która została stworzona poza Japonią i stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnych rodzajów maki sushi na świecie. Sięgnijcie po sprawdzony przepis od naszego Szefa Kuchni.
Liczba porcji: 4 |
Czas: 15 min + ugotowanie ryżu |
Składniki250 g Ryżu do sushi House of Asia 4 Liście Nori alg morskich House of Asia ½ łyżeczki Sezamu czarnego House of Asia ½ łyżeczki Sezamu białego House of Asia 4 paski Rzodkwi marynowanej Daikon House of Asia 8 paluszków surimi 1 dojrzałe awokado pokrojone w paski Kilka liści sałaty karbowanej Kilka gałązek szczypioru
Do podania: Sos sojowy do sushi Premium House of Asia Młody imbir do sushi różowy lub biały House of Asia |
Sposób przygotowania1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ> 2. Matę bambusową owiń folią spożywczą. Liść nori połóż na macie błyszczącą stroną do dołu i rozłóż na nim ryż zostawiając około 2 centymetry marginesu z jednej strony. 3. Ryż posyp białym i czarnym sezamem, a następnie odwróć na drugą stronę tak, aby ryż dotykał maty, a nori było na wierzchu. 4. Na nori ułóż sałatę, szczypior, awokado, surimi oraz diakona, następnie pozostawiony margines zwilż lekko wodą i zwiń rolkę. 5. Sushi pokrój na 6 kawałków i podawaj z sosem sojowym, pastą wasabi i imbirem.
TIP: Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, tak aby ryż się do niego nie przyklejał. TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi |