California maki z mango, łososiem i ogórkiem

California maki z mango, łososiem i ogórkiem

Izabela Kapis znana jako Czarna.Wisienka na co dzień przygotowuje proste przepisy z nutą podróży. Tym razem zabiera Was do Japonii. Przed Wami pyszne California maki z mango, łososiem i ogórkiem. Koniecznie muście sprawdzić ten przepis. 

Liczba porcji:

4

Czas: 70 min

Poziom:

Poziom:

Składniki

  • 4 liście nori
  • 300 g ryżu do sushi + 350 ml wody
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 mango pokrojonego w cienkie paski
  • 1 ogórek pokrojony w cienkie paski
  • 1/4 łososia (ok. 50g), pokrojonego w paski (bez skóry i ości)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • sos sojowy Premium

Sposób przygotowania

  1. Ryż płuczemy w zimnej wodzie kilka razy aż woda będzie prawie przeźroczysta. Zalewamy czystą wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut w garnku z grubym dnem, pod przykryciem.
  2. Ugotowany ryż zostawiamy w garnku z przykrywką na 1h. Przestudzony ryż mieszamy z wymieszanym w misce octem, cukrem pudrem i solą.
  3. Rozkładamy arkusze nori na bambusowej macie.  Następnie ryż układamy po całości zostawiając wolne boki. 
  4. Układamy paski łososia, ogórka i mango na ryżu. Rolujemy sushi przy pomocy maty. Kroimy ostrym nożem. Podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 


Przepis na tajską zupę Tom Kha z kurczakiem

Przepis na zupę dyniową z mleczkiem kokosowym. Gotuj z Pongtepem smacznie i szybko!

Czerwone curry z wieprzowiną. Gotuj z Pongtepem smacznie i szybko!

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI