Chińska zupa ostro-kwaśna z kurczakiem i sosem sojowym

Chińska zupa ostro kwaśna to zdecydowanie połączenie wywaru z kurczaka z aromatycznym smakiem grzybów shiitake. Ostry smak dania zapewni nam Sos sambal oelek, który zawiera aż 85% chilli! Ten sos nada charakteru każdej potrawie.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30

Ostrość:

Składniki

  • 15 g grzybów shiitake, namoczone i pokrojone w plasterki
  • 1/2 opakowania pędów bambusa
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1/2 łyżeczki sosu sambal oelek
  • 1/4 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
  • 1/2 piersi z kurczaka, pokrojona w cienkie paski
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, wymieszana w 100 ml wody
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki soli, do smaku
  • 1 łyżka oleju roślinnego, do smażenia
  • kilka gałązek dymki; pokrojonej na małe kawałki

Sposób przygotowania

1. Do garnka wlej olej i na średnim ogniu, podsmaż czosnek na złoto. Zalej bulionem.
2. Do gorącego bulionu dodaj kurczaka, po 2 min. grzyby i pędy bambusa. Dopraw sambalem, sosem sojowym i pieprzem.
3. Zagęść wodę z mąką ziemniaczaną.
4. Podawaj z kilkoma kroplami olej

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30g

Nowość
Bestseller
Pędy bambusa paseczki 225g House of Asia

Pędy bambusa paseczki 225g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI