Kuchnia chińska Przepisy

Chiński makaron Vermicelli z kurczakiem i warzywami

Makaron Vermicelli z kurczakiem i warzywami

Przepis na makaron smażony na patelni wok z kurczakiem i warzywami to jedno z najpopularniejszych dań nie tylko w Chinach ale także na całym świecie. Największą zaletą tego przepisu jest szybki czas przygotowania, który trwa zaledwie 20 minut.

Liczba porcji:

2

Czas: 20

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Składniki

• 1/2 opakowania makaronu vermicelli
• 1/2 piersi z kurczaka, pokrojona w cienkie paski
• 8 cm selera naciowego, pokrojony w cienkie plasterki
• 15 g grzybów mun
• 1/2 kapusty pak choi; pokrojona w paski
• 1/2 łyżki sosu z czarnym pieprzem
• 1 łyżka sosu sojowego bezglutenowego
• 1 duży ząbek czosnku, posiekany
• 1/2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
• 1/3 łyżeczki soli, do smaku
• 1 łyżka oleju roślinnego, do smażenia
• kilka gałązek dymki, pokrojonej na małe kawałki

Sposób przygotowania

1. Makaron i grzyby przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
2. Na średnim ogniu rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek, dodaj kurczaka i smaż przez 3 minuty.
3. Dołóż warzywa, smaż kolejne 3 minuty. Włóż makaron, sosy, dolej olej z prażonego sezamu i dopraw solą. Wymieszaj.
4. Przed podaniem posyp dymką.

Wróć do poprzedniej strony