Chińskie pierożki z papieru ryżowego gotowane na parze
Szybkie w przygotowaniu, delikatne pierożki z papieru ryżowego gotowane na parze to doskonała propozycja na orientalny posiłek. Zaskakują lekkością i aromatycznym farszem z mięsa indyka, grzybów i przypraw House of Asia. Podawaj je z sosem gyoza – jego wyrazisty, słodko-słony smak idealnie podkreśli azjatycki charakter tego dania. Idealne na obiad lub kolację, gotowe w niecałe pół godziny!
Liczba porcji: 4
Czas: 22
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 opakowanie Papieru ryżowego House of Asia
Farsz:
- 100 g Grzybów Shiitake w zalewie drobno pokrojone
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 łyżeczki Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia
- 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 1 marchewka starta na tarce o grubszych oczkach
- 50 g dymki drobno pokrojonej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Do podania:
- Sosu gyoza House of Asia
- Szczypiorek drobno pokrojony
Sposób przygotowania
- Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj marchew, pastę z czosnku, imbiru i chili, grzyby, szczypiorek oraz kolendrę. Dopraw do smaku sosem sojowym, ostrygowym oraz przyprawą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Arkusz papieru delikatnie zwilż w wodzie. Nałóż łyżkę farszu i zwiń, czynność powtórz aż skończy się farsz.
- Tak przygotowane pierożki gotuj na parze przez około 12 minut.