Curry z kurczakiem, kalafiorem i bobem
Specjalnie dla Was kucharz Jakub Kuroń przygotował przepis na przepyszne letnie curry z kurczaka z dodatkiem bobu i kalafiora. Próbowaliście kiedyś czegoś podobnego? Polecamy gorąco – rozpływa się w ustach! Danie gotowe jest zaledwie w 20 minut.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- Kawałek imbiru (3 cm)
- szklanka różyczek kalafiora
- 250 g bobu
- 1 mała kolba kukurydzy
- puszka mleczka kokosowego 5-7%
- 2 łyżeczki pasty curry Massaman
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- świeża kolendra
- sól
Sposób przygotowania
- Bób i kolbę kukurydzy gotuj 5 minut w osolonej wodzie.Następnie odstaw do wystudzenia. Warzywa można zahartować w wodzie z lodem.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy, podsmaż kurczaka pokrojonego w większą kostkę. Kiedy mięso się zrumieni dopraw je solą, dodaj utarty imbir i czosnek. Smaż jeszcze 1-2 minuty, wsyp różyczki kalafiora, łuskany bób i ścięte nożem ziarna kukurydzy. Mleczko kokosowe solidnie wstrząśnij, wlej na patelnie. Dodaj pastę massaman curry oraz sos sojowy. Duś na małym ogniu, około 10 minut.
- Podawaj z makaronem ryżowym i świeżą kolendrą.