Kuchnia tajska Przepisy

Dorada z grilla z sokiem z limonki

Dorada z grilla z sokiem z limonki House of Asia

Dorada z rusztu to świetna alternatywa dla karkówki, piersi z kurczaka czy kiełbasy. Zobacz, jak przygotować sprawdzony, szybki i smaczny przepis na aromatyczną rybę z grilla od naszego szefa kuchni Ponghtepa.  Ryba ta ceniona jest jako źródło pełnowartościowego białka, witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.  Smacznego!

 

 

 

Liczba porcji:

1

Czas: 25 minut

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Średnio ostre

Składniki

Ryba

  • 1 średnia dorada lub okoń
  • 4 łyżki soli himalajskiej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki wody

Sos

  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ½ łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 8 posiekanych ząbków czosnku
  • 3 posiekane papryczki chilli
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania

  1. Rybę oczyść z wnętrzności, umyj i osusz.

  2. Wymieszaj sól himalajską, mąkę i wodę. Rybę nasmaruj marynatą z obydwu stron.

  3. Grilluj aż do upieczenia. Jeśli lubisz możesz dodać trawę cytrynową lub liście kafiru do środka.

    Sos: Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj do ryby

Wróć do poprzedniej strony