Dorada z grilla z sokiem z limonki
Dorada z rusztu to świetna alternatywa dla karkówki, piersi z kurczaka czy kiełbasy. Zobacz, jak przygotować sprawdzony, szybki i smaczny przepis na aromatyczną rybę z grilla od naszego szefa kuchni Ponghtepa. Ryba ta ceniona jest jako źródło pełnowartościowego białka, witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Smacznego!
Liczba porcji: 1
Czas: 25 minut
Ostrość:
Średnio ostre
Składniki
Ryba
- 1 średnia dorada lub okoń
- 4 łyżki soli himalajskiej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki wody
Sos
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka sosu rybnego
- ½ łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 8 posiekanych ząbków czosnku
- 3 posiekane papryczki chilli
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania
-
Rybę oczyść z wnętrzności, umyj i osusz.
-
Wymieszaj sól himalajską, mąkę i wodę. Rybę nasmaruj marynatą z obydwu stron.
-
Grilluj aż do upieczenia. Jeśli lubisz możesz dodać trawę cytrynową lub liście kafiru do środka.
Sos: Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj do ryby