Futomaki z łososiem w omlecie Tamago to jedna z wariantów sushi, łącząca smakowite składniki. Będziesz potrzebować kilku podstawowych składników i umiejętności zwijania sushi. Dzięki naszym produktom będziecie mogli przygotować nie tylko dobrze doprawiony ryż ale także swoje ulubione sushi. Do dzieła!
Liczba porcji: 1 |
Czas: 15 min + przygotowanie ryżu |
Składniki120 g Ryżu do sushi House of Asia ½ łyżeczki Pasty wasabi House of Asia 20 g łososia pokrojonego w długie pasy 1 łyżka serka śmietankowego 1/2 awokado pokrojonego w paski 1/2 ogórka wydrążonego i pokrojonego w długie paski
Omlet Tamago: 3 łyżki Sosu Mirin House of Asia 1 łyżka Sosu sojowego House of Asia 3 jajka 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Do podania: Sos Teriyaki lub Słodki sos sojowy House of Asia Sos sojowy do sushi Premium House of Asia Młody imbir do sushi różowy lub biały House of Asia |
Sposób przygotowania1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ> 2. Przygotuj omlet: do miski wbij jajka, mirin, sos sojowy i cukier, całość dokładnie wymieszaj. 3. Na rozgrzaną patelnię wlej zawartość miski i stopniowo zmniejszaj ogień, aby omlet powoli się ścinał, ale nie spalił się od spodu. 4. Gotowy omlet przytnij do wielkości liścia norii i umieść na macie bambusowej owiniętej folią spożywczą. 5. Na omlecie rozłóż ryż, wzdłuż na środku rozsmaruj serek i pastę wasabi, następnie wyłóż łososia, awokado i ogórka. Całość zawiń w rolkę. 6. Sushi pokrój na kawałki i podawaj z sosami według preferencji, imbirem oraz wasabi. TIP: Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, tak aby ryż się do niego nie przyklejał. TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi. |