Futomaki z łososiem i ogórkiem

Sushi to świetny pomysł nie tylko na romantyczny wieczór we dwoje, ale także jako wspaniała zabawa integracyjna w kuchni. Dzięki naszej instrukcji  – krok po kroku – będziesz w stanie wykonać je na naprawdę mistrzowskim poziomie. Futomaki to jedne z najpopularniejszych, a zarazem najprostszych w wykonaniu sushi. Wystarczy odrobina chęci – to pyszne danie tylko czeka aby je wykonać. Do dzieła!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.6 / 5. Ilość głosów: 9

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 30 min + gotowanie ryżu

Ostrość:

Składniki

Porcja: 60 kawałków

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj wg tego przepisu > zobacz film
  2. Liść nori połóż na bambusowej macie, błyszczącą stroną do dołu i ułóż na nim cienką warstwę ryżu, zostawiając od góry i od dołu pusty pasek o szerokości 1,5 cm. Ryż będzie się łatwiej nakładać jak zwilżysz dłonie wodą.
  3. Przy dolnej krawędzi ułóż łososia, ogórka i paski tykwy. Zwilż delikatnie górny pasek nori i zwiń ciasno rulon.
  4. Dla ułatwienia krojenia, ostrze noża zwilż wodą. Rulon pokrój na 10 kawałków.
  5. Futomaki podawaj z sosem sojowym, odrobiną pasty wasabi oraz marynowanym imbirem.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 500g House of Asia

Ryż do sushi 500 g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150 ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta Wasabi 43g House of Asia

Pasta Wasabi 43 g

Nowość
Bestseller
Kanpyo tykwa marynowana 100g House of Asia

Kanpyo tykwa marynowana 100 g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI