Futomaki z łososiem i ogórkiem
Sushi to świetny pomysł nie tylko na romantyczny wieczór we dwoje, ale także jako wspaniała zabawa integracyjna w kuchni. Dzięki naszej instrukcji – krok po kroku – będziesz w stanie wykonać je na naprawdę mistrzowskim poziomie. Futomaki to jedne z najpopularniejszych, a zarazem najprostszych w wykonaniu sushi. Wystarczy odrobina chęci – to pyszne danie tylko czeka aby je wykonać. Do dzieła!
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min + gotowanie ryżu
Ostrość:
Składniki
Porcja: 60 kawałków
- 400 g Ryżu do sushi House of Asia
- 6 Listków Nori Alg morskich House of Asia
- 12 pasków Kampyo tykwy marynowanej House od Asia
- 120 ml Octu ryżowego House of Asia
- 6 łyżek cukru
- 300 g filetu surowego łososia bez skóry
- 1 świeży ogórek, bez nasion, pokrojony w 7 cm cienkie słupki (zobacz na filmie jak to zrobić)
- mata bambusowa
Do podania:
Sposób przygotowania
- Ryż przygotuj wg tego przepisu > zobacz film
- Liść nori połóż na bambusowej macie, błyszczącą stroną do dołu i ułóż na nim cienką warstwę ryżu, zostawiając od góry i od dołu pusty pasek o szerokości 1,5 cm. Ryż będzie się łatwiej nakładać jak zwilżysz dłonie wodą.
- Przy dolnej krawędzi ułóż łososia, ogórka i paski tykwy. Zwilż delikatnie górny pasek nori i zwiń ciasno rulon.
- Dla ułatwienia krojenia, ostrze noża zwilż wodą. Rulon pokrój na 10 kawałków.
- Futomaki podawaj z sosem sojowym, odrobiną pasty wasabi oraz marynowanym imbirem.