Gniecione, parmezanowe ziemniaczki z chrupiącym czosnkiem

Szybkie, chrupiące i pełne smaku! Gniecione ziemniaczki z parmezanem, pachnącym rozmarynem i złocistym czosnkiem to przepis, który podbije Twoje kubki smakowe. A do tego kremowy sos zielonej bogini… Pycha! Za przepis dziękujemy Czarnej Wisience.

Liczba porcji: 4

Czas: 20 min

Składniki

  • 10 małych ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 łyżek startego parmezanu lub pecorino
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • Szczypta gałki muszkatołowej 

Sos zielonej bogini:

  • 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 100 g szpinaku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 awokado 
  • 3 łyżki podprażonego na suchej patelni słonecznika
  • Kilka listków bazylii
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno (rzepakowego, słonecznikowego, z wiesiołka)

Do podania: Chrupiący czosnek i chili w oleju Yipin Agro

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Rozgnieć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj oliwą. Posyp papryką wędzoną, gałką muszkatołową, rozmarynem i parmezanem. Piecz przez 30 min. w 220 stopniach.
2. Składniki na sos zblenduj.
3. Ziemniaczki podawaj z sosem i chrupiącym czosnkiem i chili w oleju Yipin Agro.