Grillowany filet z kurczaka i surówka z kapusty i mango

Szukasz pomysłu na szybki obiad z efektem „wow”? Ten grillowany filet z kurczaka w marynacie teriyaki i surówką z mango to hit na każdą porę roku – lekki, soczysty i pełen smaku. Zrób miejsce na talerzu dla sezamu, chrupiącego czosnku i orientalnych przypraw od House of Asia – to one robią robotę. Za przepis dziękujemy Praktykulinarnym.

Liczba porcji: 4

Czas: 15 min + 2h marynowanie

Składniki

4 szt. ok. 800 g filetu z kurczaka

Marynata do mięsa:

Dip do kurczaka:

Surówka z kapusty:

  • 1 łyżeczka Sezamu białego House of Asia
  • 1 łyżeczka Sezamu czarnego House of Asia
  • 2 łyżeczki Oleju sezamowego House of Asia
  • 3 łyżki Ocetu ryżowego House of Asia
  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • pół główki młodej kapusty poszatkowanej
  • 2 średnie marchewki pokrojone w słupki
  • 1 mango pokrojone w słupki
  • 2-3 łyżki dymki posiekanej
  • Sok z limonki 3 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj marynatę do mięsa, mieszając sos sojowy, teriyaki, sok z limonki, miód i imbir. Dodaj chrupiący czosnek razem z olejem, sezam i psikana dymkę.
  2. Do marynaty włóż oczyszczone filety. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej jest marynować mięso przez całą noc.
  3. Wymieszaj ze sobą składniki surówki.
  4. Przygotuj sos do mięsa z majonezu, jogurtu i pasty chili.
  5. Mięso ułóż na grillu, piecz przez ok. 12-15 minut (w zależności od grubości filetów), obracając w trakcie 2-3 razy. Podawaj z surówką, dodatkowym chrupiącym czosnkiem i dipem chili.