Grillowany kurczak po tajsku z ananasem



Grillowany kurczak po tajsku z ananasem Karolina S,yk House of Asia Tefal

Pogoda aż zachęca do tego, aby wyjść na dwór i rozpocząć grillowanie. Odpowiednia marynata w stylu tajskim oraz słodycz ananasa doskonale ze sobą współgrają, tworząc niesamowitą harmonię smaków i kolorów. Sprawdź przepis od influencerki Karoliny Smyk na grillowane udka z kurczaka w stylu tajskim i zaskocz swoich bliskich.

Składniki

Sałatka:

Dressing:

Sposób przygotowania

  1. 200 g ryżu jaśminowego ugotuj pół na pół w wodzie, mleczku kokosowym, dodaj listki limonki i łyżeczkę soli
  2. Udka z kurczaka wytrybuj.
  3. Przygotuj marynatę: sos sojowy, sos sriracha, pasta chili, czosnek, imbir i zamarynuj mięso na minimum 30 minut.
  4. Przekrój ananasa na pół i wydrąż środek.
  5. Wytrybowane udka z kurczaka grilluj wedle upodobania.
  6. Przygotuj sałatkę – potnij w kostkę rzodkiew japońską, ananasa, dodaj pędy bambusa, posiekaną kolendrę i kawałki papryczki chili. Wszystko polej przygotowanym dressingiem z oleju i sosu sriracha.
  7. W wydrążonym ananasie umieść ugotowany ryż, dodaj grillowanego kurczaka, podaj z sałatka

TIP: Zamiast ryżu możesz użyć makaronu ryżowego – Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu, do ugotowanego makaronu dodaj łyżkę oleju, 2 łyżki sezamu, świeżą kolendrę. Całość podawaj na talerzu z grillowanymi cząstkami ananasa. Calość posyp sezamem.