Grzyby po azjatycku w sosie ostrygowym



Przepis Grzyby po azjatycku w sosie ostrygowym House of Asia

Lubicie grzyby Mun ale nie wiecie jakie danie z ich przyrządzić? Mamy dla Was rozwiązanie, podsmażcie grzyby i dodajcie do nich sos ostrygowy, który nada im wyjątkowego smaku i aromatu.

 

Składniki

  • 30 g suszonych grzybów Mun
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 400 g mieszanych grzybów np. boczniaki i pieczarki, pokrojone w plastry
  • 4 cm kawałek imbiru, obrany i drobno pokrojony
  • 4 cebule dymki, pokrojone w piórka
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki oleju
  • garść świeżej kolendry, drobno pokrojona

Sposób przygotowania

  1. Grzyby Mun mocz w gorącej wodzie przez 5 minut. Odsącz.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Dodaj czosnek, imbir, chili i dymkę. Smaż do uwolnienia aromatu.
  3. Dodaj grzyby i wszystko wymieszaj. Smaż na średnim ogniu 4 min.
  4. Dodaj sos ostrygowy i smaż kolejne 4 min.
  5. Na koniec danie posyp kolendrą.

TIP: Grzyby będą idealnie smakować z makaronem z zielonego groszku.

Kawałki kurczaka maczaj w cieście (najlepiej za pomocą patyczka do szaszłyków) i wrzucaj na gorący tłuszcz. Kulki smaż na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.

Podawaj z ulubionym sosem chili.