Hosomaki to jedna z popularnych odmian sushi, które są wytwarzane, zwijane i spożywane w Japonii i na całym świecie. Hosomaki oznacza dosłownie „cienką rolkę” w języku japońskim. Jest to rodzaj sushi, w którym składniki nadzienia i ryż są zawinięte w nori (prażony wodorost morski) na zewnątrz. Hosomaki stanowi jedną z wielu różnorodnych opcji sushi dostępnych w japońskiej kuchni, a różnorodność składników sprawia, że jest to danie zwykle cenione zarówno za smak, jak i estetykę.
Liczba porcji: 1 |
Czas: 5 min + przygotowanie ryżu |
Składniki· 1 Liść Nori alg morskich House of Asia · 60 g Ryżu do sushi House of Asia · ½ łyżeczki Pasty Wasabi House of Asia · ½ łyżeczki Sezamu białego House of Asia · 50 g łososia pokrojonego w paski Do podania: · Sos sojowy do sushi Premium House of Asia · Młody imbir do sushi różowy lub biały House of Asia · Pasta wasabi House of Asia |
Sposób przygotowania1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ> 2. Matę bambusową owiń folią spożywczą. Liść nori przekrój na pół i połóż na macie błyszczącą stroną do dołu. 3. Następnie rozłóż ryż zostawiając od góry około 2 centymetry marginesu. 4. Ryż posmaruj odrobiną wasabi, posyp sezamem i ułóż łososia. 5. Margines zwilż lekko wodą i zwiń rolkę. 6. Sushi pokrój na kawałki i podawaj z sosem sojowym, imbirem oraz wasabi. TIP: Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, tak aby ryż się do niego nie przyklejał. TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi. |