Spróbuj naszej wariacji klasycznego hummusu! Dzięki dodatkowi grzybów shiitake pasta jest bardzo aromatyczna, a mleczko kokosowe sprawia, że konsystencja jest wyjątkowo kremowa. Smacznego!
Liczba porcji:
3
|
Czas: 40 min.
|
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Piekarnik nastaw na 180°C. Na blachę rozłóż papier do pieczenia, a następie wyłóż kawałki pietruszki. Piecz do miękkości.
- W miseczkę wlej wodę i namocz grzyby shiitake przez 30 min, a następnie pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim pokrojone grzyby wraz z cebulą. Odłóż je na ręcznik papierowy w celu odsączenia oleju.
- Do miski włóż pieczoną pietruszkę i zalej mleczkiem kokosowym. Zmiksuj blenderem, a następnie dopraw do smaku pastą tahini, olejem sezamowym, chili, sosem sojowym, sola oraz pieprzem.
- Gotowy hummus posyp smażonymi grzybami z cebula, sezamem, natką pietruszki oraz kolendrą.
|