To połączenie koniecznie musi zagościć na Twoim talerzu! Sok z pomarańczy, sos sambal i pasta z imbiru w tym daniu grają niezłe trio! Zrób przepis i przekonaj się o jego wykwintnym smaku.
Liczba porcji: 4 |
Czas: 35 min |
Składniki2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia 50 g Sosu chili Sambal Oelek House of Asia 2 łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia lub 3 cm drobno posiekanego korzenia imbiru 1 łyżka uprażonego wcześniej Białego Sezamu House of Asia 300 g piersi z indyka pokrojonej w dużą kostkę 50 g białej części pora pokrojonej w zapałki 2 pomarańcze 1 średnia marchewka pokrojona w zapałki 2 średnie cebule pokrojone w piórka 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 3 łyki posiekanej kolendry 3 łyżki oleju |
Sposób przygotowania1. Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy, następnie wyciśnij z niej sok i odstaw. W misce wymieszaj sos sojowy z pastą z imbiru, sosem chili sambal oelek i startą wcześniej skórką, następnie w przygotowanym sosie zamarynuj indyka. 2. Drugą pomarańczę obierz i pokrój na mniejsze cząstki, przełóż do miski i wymieszaj z wyciśniętym sokiem z drugiej pomarańczy oraz mąką kukurydzianą. 3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż indyka na rumiany kolor, dodaj marchewkę, cebulę oraz pora. Całość smaż jeszcze przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj sos pomarańczowy, całość dobrze wymieszaj i posyp kolendrą i sezamem. TIP: Danie najlepiej podawać z Makaronem Chow Mein, Mie, Soba lub z Ryżem jaśminowym Lotus. |