Jajko ugotowane dokładnie tak, by białko było delikatne, a żółtko półpłynne, to kluczowy składnik wzbogacający smak i teksturę tradycyjnego Ramenu. Postępując zgodnie z poniższymi krokami naszego Szefa Kuchni, przygotujesz doskonałe jajko, które idealnie komponuje się z aromatycznym bulionem i makaronem.
Liczba porcji: 4 |
Czas: 6 min |
SkładnikiZalewa: 100 ml Sosu sojowego jasnego House of Asia 50 ml Sosu Mirin House of Asia 3 łyżki Octu ryżowego House of Asia 1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia 100 ml wody 2 łyżki cukru |
Sposób przygotowania1. Jajka włóż do zimnej wody. Gotuj przez 6 minut, licząc czas od rozpoczęcia wrzenia wody. Przelej zimną wodą i obierz. 2. Wszystkie składniki zalewy przełóż do rondla i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru. Wystudź. 3. Jajka przełóż do słoika lub pojemnika, który można zamknąć i zalej chłodną zalewą. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. TIP: Zamarynowane jajka możesz przechowywać do 7 dni w lodówce.
|