Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka na grillu?

Lubicie grillowaną pierś z kurczaka ale nie wiecie jak zrobić aby była soczysta? Z pomocą przychodzi nasz szef kuchni Jarek Owczarczyk. Sekretem na to, żeby pierś z kurczaka była soczysta w środku, jest odpowiednie jej zamarynowanie oraz dłuższe leżakowanie w lodówce. Wystarczą trzy składniki: Mleczko kokosowego , Pasta imbir czosnek chili oraz Sos sojowy jasny, które sprawią, że potrawa będzie udana. Pamiętajcie aby mięso położyć na dobrze rozgrzany ruszt. Do dzieła!

Liczba porcji: 2

Czas: 5 min.

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Piersi kurczaka umyj i dokładnie osusz
  2. Każdą z nich przekrój wzdłuż na dwa cieńsze płaty.
  3. Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 2 godziny. Jeśli masz więcej czasu to zostaw mięso w lodówce na całą noc.

TIP: Aby marynata była aromatyczna bazylie należy sparzyć i zahartować w wodzie z lodem. Później odciśnij i dodaj do marynaty.