Sos sojowy na słodko? Japończyków z pewnością to nie zdziwi 🙂 Koniecznie spróbuj tego nieoczywistego, ale zaskakująco pysznego przepisu na – pudding sojowo – kokosowy z pysznym sojowym karmelem. Za to cudo dziękujemy Fly me to the spoon.
Liczba porcji: 6 |
Czas: 10 min + 4 h chłodzenia |
SkładnikiSkładniki na pudding: · 200 ml Mleczka kokosowego 20-22% House of Asia · 330 ml napoju sojowego · 1 łyżka syropu klonowego · 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej · 10 g (2 łyżeczki) żelatyny lub agar agar · Szczypta soli · 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Słodki sojowy karmel: · 4 łyżeczki Sosu sojowego do sushi Premium House of Asia · 1 łyżka Sezamu House of Asia · 2 łyżki cukru brązowego · 1 łyżka syropu klonowego · 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej · 1 łyżka wody |
Sposób przygotowania1. Podgrzej w rondelku napój sojowy, mleczko kokosowe, syrop klonowy i sól. 2. W małej miseczce wymieszaj żelatynę z 2 łyżkami płynu z rondla, wlej całość do rondelka i podgrzej, aż żelatyna się rozpuści, ale całość nie zagotuje. Dodaj wanilię i wymieszaj. 3. Przelej całość do lekko natłuszczonych foremek. Wystudź i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. 4. Składniki na karmel włóż do rondelka i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Całość wystudź. 5. Wyjmij puddingi z foremek na talerzyki i polej sosem. Posyp sezamem i gotowe. |