Te małe trójkątne przekąski są pełne intensywnych smaków Japonii, gdzie tuńczyk spotyka się z pikantną pastą wasabi, tworząc harmonię smaku i konsystencji. Idealne na lunch, piknik czy jako przekąska. Onigiri to doskonałe połączenie tradycji i nowoczesności w jednym kęsie. Jak złożyć onigiri za pomocą foremki? Koniecznie zajrzyj tu>
Liczba porcji: 4 |
Czas: 20 min |
Składniki250 g Ryżu do sushi House of Asia 2 – 3 arkusze Liści Nori alg morskich House of Asia 2 łyżeczki Białego sezamu House of Asia 2 łyżeczki Czarnego sezamu House of Asia 1 łyżeczka Pasty Wasabi S&B 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka posiekanej dymki |
Sposób przygotowania1. Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. 2. Tuńczyka odsącz z wody i wymieszaj z majonezem, szczypiorkiem oraz płatkami chili. 3. Zwilż obie dłonie wodą, aby zapobiec przyklejaniu się ryżu. 4. Nabierz w dłonie odrobinę ciepłego ryżu. Utwórz w nim niewielkie wgłębienie i dodaj przygotowane nadzienie z tuńczyka oraz pastę wasabi. 5. Następnie, przykryj farsz ryżem i uformuj całość w kształt trójkąta. Do każdego przygotowanego onigiri doklej wycięty kawałek liścia nori. 6. Podawaj posypane dymką oraz płatkami chili. TIP. 1 Możesz ułatwić sobie formowanie kanapek korzystając z gotowych foremek do onigiri, tzw. onigiri mold. TIP. 2 Lekko ciepły ryż możesz podzielić na kilka części i doprawić wg własnych preferencji, np. sezamem, płatkami chili czy furikake.
|