
Japońskie pancake z marakują

Puszyste jak chmurka, egzotyczne jak wakacje – japońskie pancake z marakują! To nie są zwykłe naleśniki… to małe, kulinarne dzieła sztuki. Puszyste, lekkie i przełamane orzeźwiającą nutą marakui. Idealne na leniwe, słodkie śniadanie albo wyjątkowy deser.
Liczba porcji: 9
Czas: 15 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 5 białek jaj
- 3 żółtka jaja
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Krem kokosowy:
- 200 ml Mleczka kokosowego 20 – 22% House of Asia dobrze schłodzonego
- 1 łyżka cukru pudru
Do podania:
- 100 ml Pulpy z marakuii QF Quality Food
- ulubione owoce
- listki mięty
Sposób przygotowania
- Żółtka roztrzep z mlekiem i ekstraktem waniliowym.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy z żółtek. Dokładnie wymieszaj.
- Białka jaj ubij ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo wsypuj cukier i ubijaj do momentu, aż białka staną się sztywne.
- Ubite białka delikatnie dodawaj do mąki z żółtkami i mieszaj do połączenia składników.
- Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Gdy ciasto urośnie odwróć je na drugą stronę i smaż kilka minut.
- Przygotuj krem kokosowy. Dobrze schłodzone mleczko kokosowe odcedź, pozostawiając tylko sam biały miąższ. Ubij na sztywno dodając cukier puder.
- Usmażone placki podawaj z marakują, kremem kokosowym, owocami i miętą.