Japońskie pancakes z marakują

Marzysz o idealnym śniadaniu? Japońskie pancake z marakują to lekkość w najlepszym wydaniu! Delikatne, waniliowe placuszki wprost rozpływają się w ustach, a ich puszystość to zasługa ubitych białek. Do tego krem kokosowy na bazie mleczka House of Asia i soczysta pulpa z marakui QF Quality Food, która dodaje całości tropikalnego charakteru. Prosty przepis, wielka przyjemność – spróbujesz?

5 / 5. Ilość głosów: 274

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 9

Czas: 15 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 5 białek jaj
  • 3 żółtka jaja
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Krem kokosowy:

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Żółtka roztrzep z mlekiem i ekstraktem waniliowym.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy z żółtek. Dokładnie wymieszaj.
  3. Białka jaj ubij ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo wsypuj cukier i ubijaj do momentu, aż białka staną się sztywne.
  4. Ubite białka delikatnie dodawaj do mąki z żółtkami i mieszaj do połączenia składników.
  5. Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Gdy ciasto urośnie odwróć je na drugą stronę i smaż kilka minut.
  6. Przygotuj krem kokosowy. Dobrze schłodzone mleczko kokosowe odcedź, pozostawiając tylko sam biały miąższ. Ubij na sztywno dodając cukier puder.
  7. Usmażone placki podawaj z marakują, kremem kokosowym, owocami i miętą.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI