Japońskie placki Okonomiyaki z suszonymi płatkami tuńczyka

Japońska uczta w 12 minut! Przenieś się do Kraju Kwitnącej Wiśni z prostym przepisem na placki Okonomiyaki. Delikatne ciasto, aromatyczny sos Tonkatsu i płatki tuńczyka Katsuobushi – idealna harmonia smaków na lunch, obiad czy kolację.

Liczba porcji: 4

Czas: 12 min

Składniki

Do podania Sos Tonkatsu House of Asia, Młody imbir do sushi różowy House of Asia, majonez i dymka.

Sposób przygotowania

  1. Jajka wbij do miski i ubij na jednolitą masę, dodaj mąkę pszenną, sól oraz proszek do pieczenia i bulion.
  2. Kapustę i marchew pokrój w cienkie zapałki (im cieniej tym lepiej). Kapustę przełóż do dużej miski, posól i odstaw na około 10 minut. Odciśnij nadmiar wody.
  3. Do dużej miski przełóż kapustę, dodaj marchew, kolendrę, imbir oraz dymkę. Wymieszaj razem z ciastem. Na patelni rozgrzej olej, formuj duże placki o średnicy wielkości patelni. Smaż na małym ogniu z obu stron, do momentu aż będą rumiane.
  4. Gotowe okonomiyaki posmaruj sosem tonkatsu i majonezem. Podawaj posypane płatkami tuńczyka, marynowanym imbirem i dymką.