Składniki
1 puszka Grzybów shiitake w zalewie House of Asia, pokrojonych, 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia, 3–4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia, 1 szklanka ryżu arborio do risotto, 1/2 szklanki białego wina, 4 szklanki bulionu warzywnego, 1 mała szalotka pokrojona w kostkę, 4 łyżki tartego parmezanu, 40 – 50 g zimnego masła, 2–3 łyżki posiekanego szczypiorku, czarny pieprz do smaku, 4 łyżki oliwy z oliwek
|
Sposób przygotowania
- Na oliwie podsmaż szalotkę z pastą z czosnku, dodaj grzyby i smaż przez 3–4 minuty. Wsyp ryż, krótko podsmaż, wlej wino i poczekaj, aż odparuje.
- Stopniowo dolewaj bulion, mieszając. Gdy ryż będzie ugotowany al dente, dodaj parmezan, masło i sos sojowy. Wymieszaj i dopraw pieprzem.
- Podawaj z posiekanym szczypiorkiem i dodatkową porcją parmezanu. Udekoruj plastrami grzybów.
|