Koreańska wołowina Bulgogi z warzywami

Poczuj smak Korei na swoim talerzu! Wołowina Bulgogi z chrupiącymi warzywami, sałatą i nutą ostrej papryki to idealne połączenie smaków i aromatów. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi na grilla.

Liczba porcji: 4

Czas: 45 min

Składniki

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Wołowinę zawiń ciasno w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na około godzinę. Wyjmij i pokrój w cienkie plasterki w poprzek włókien. Następnie mięso zamarynuj w paście bulgogi z dodatkiem pasty z czosnku i wstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
  2. Ogórek, cebulę, marchew, paprykę, rzodkiewkę oraz jalapeno, pokrój w grubsze słupki, tak aby było je wygonie chwytać.
  3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso na brązowy kolor.
  4. Gotowe mięso nakładaj na liście sałaty z ulubionymi warzywami, posyp sezamem, kolendrą i dymką. Całość skrop sosem z zielonej papryczki jalapeno.

TIP. W tym przepisie doskonale sprawdzą się również inne rodzaje mięs, takie jak: wieprzowina oraz drób.