Dak Galbi – koreańska eksplozja smaku! Czas na coś pikantnego i pysznego! Koreański kurczak stir-fry z warzywami, słodko-ostrym sosem i rozpuszczoną mozzarellą. Idealne danie na kolację z nutą egzotyki, gotowe w mniej niż godzinę! Zobacz koniecznie jak przygotować to danie razem z Mateusz Gębski Kliknij tutaj
Liczba porcji:
4
|
Czas: 30 min + 40 min gotowania
|
Składniki
650 g udek z kurczaka pokrojonych w średniej wielkości kawałki
Marynata:
Dodatki:
- 300 g cebuli pokrojonej w piórka
- 450 g białej kapusty pokrojonej w grubszą kostkę
- 300 g batata pokrojonego w słupki
- 200 g marchwi pokrojonej w plastry
- 250 g klusek ryżowych (Tteokbokki) opcjonalnie
- 300 ml bulionu drobiowego (lub wody)
- 1 pęczek dymki posiekanej
- 150 g mozzarelli startej
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
|
Sposób przygotowania
- Zrób marynatę. Wymieszaj dokładnie ze sobą wszystkie składniki, następnie dodaj kurczaka.
Odstaw w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
- Rozgrzej patelnię. Przesmaż cebulę i kapustę. Następnie dodaj resztę warzyw, kluski ryżowe
oraz kurczaka razem z całą marynatą.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oraz dodaj bulion (lub wodę). Gotuj przez około 30 /
40 minut. Następnie dodaj dymkę i mozarellę.
- Na sam koniec dodaj odrobinę skrobi ziemniaczanej wymieszanej z wodą, aby zagęścić
całość.
TIP: Do podania możesz dodatkowo przygotować banchany — czyli małe przystawki z warzyw, np. kimchi, pikle z ogórka lub rzodkwi, duszony szpinak z sosem sojowym, marynowaną cebulę, blanszowane kiełki soji etc.
|