Koreański kurczak stir-fry Dak Galbi

Dak Galbi – koreańska eksplozja smaku! Czas na coś pikantnego i pysznego! Koreański kurczak stir-fry z warzywami, słodko-ostrym sosem i rozpuszczoną mozzarellą. Idealne danie na kolację z nutą egzotyki, gotowe w mniej niż godzinę! Zobacz koniecznie jak przygotować to danie razem z Mateusz Gębski Kliknij tutaj

Liczba porcji: 4

Czas: 30 min + 40 min gotowania

Składniki

650 g udek z kurczaka pokrojonych w średniej wielkości kawałki

Marynata:

Dodatki:

  • 300 g cebuli pokrojonej w piórka
  • 450 g białej kapusty pokrojonej w grubszą kostkę        
  • 300 g batata pokrojonego w słupki
  • 200 g marchwi pokrojonej w plastry
  • 250 g klusek ryżowych (Tteokbokki) opcjonalnie
  • 300 ml bulionu drobiowego (lub wody)
  • 1 pęczek dymki posiekanej
  • 150 g mozzarelli startej
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Zrób marynatę. Wymieszaj dokładnie ze sobą wszystkie składniki, następnie dodaj kurczaka.
    Odstaw w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
  2. Rozgrzej patelnię. Przesmaż cebulę i kapustę. Następnie dodaj resztę warzyw, kluski ryżowe
    oraz kurczaka razem z całą marynatą.
  3. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oraz dodaj bulion (lub wodę). Gotuj przez około 30 /
    40 minut. Następnie dodaj dymkę i mozarellę.
  4. Na sam koniec dodaj odrobinę skrobi ziemniaczanej wymieszanej z wodą, aby zagęścić
    całość.

TIP: Do podania możesz dodatkowo przygotować banchany — czyli małe przystawki z
warzyw, np. kimchi, pikle z ogórka lub rzodkwi, duszony szpinak z sosem sojowym,
marynowaną cebulę, blanszowane kiełki soji etc.