Pierogi z kimchi to istne koreańskie smaki. W końcu kimchi to ich tradycyjne danie. Jeśli lubicie kwaśno-ostre smaki ten przepis jest dla Was. Nasze sosu będą komponować się idealnie z mięciutkimi pierożkami.
Liczba porcji: 4 |
Czas: 45 min |
Składniki50 ml Sosu Kimchi House of Asia lub 1 saszetka Pasty Kimchi House of Asia 2-3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 1 cm startego korzenia imbiru 100 g kimchi (gotowe lub z przygotuj z przepisu ) 300 g mięsa wieprzowego mielonego 50 g zielonej dymki 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Ciasto na pierogi: 400 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 100 ml gorącej wody Sos: 100 ml Sosu Kimchi House of Asia lub 2 saszetki Pasty Kimchi House of Asia 1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 1 cm startego korzenia imbiru 2-3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku 1 cebula pokrojona w piórka 50 g szczypiorku drobno pokrojonego 100 g zimnego masła Olej do smażenia |
Sposób przygotowania1. Na blat wysyp mąkę, dodaj sól, powoli wlej wodę i zagnieć ciasto, aż będzie jednolite, gładkie i nie będzie się kleiło do rąk. Przełóż do miski, przykryj i odstaw na 15 minut. 2. Kimchi dobrze odciśnij z nadmiaru soku, drobno posiekaj, sok odstaw. Następnie dodaj dymkę, pastę z czosnku, pastę z imbiru, całość przełóż do miski, dodaj mięso, wymieszaj. Następnie wlej sos kimchi, połowę odciśniętego wcześniej z kimchi soku i dopraw czarnym pieprzem, wymieszaj. Gotowy farsz uformuj w kulki wielkości małych pulpetów. 3. Blat podsyp maką i rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm. Następnie za pomocą szklanki wytnij z ciasta kółka, na każde nałóż farsz i zlep. 4. Pierogi gotuj we wrzącej, lekko posolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia, przełóż na talerz. 5. Przygotuj sos: na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i pastę z czosnku przez około 2 minuty, dodaj pastę z imbiru, następnie pozostały sok z kapusty kimchi, sos kimchi, smaż 2-3 minuty, pod koniec dodaj masło, zielony szczypiorek, wymieszaj. 6. Przygotowane wcześniej pierogi przełóż do sosu, delikatnie wymieszaj i przełóż na talerz. 7. Gotowe danie podawaj z sosami. |