
Kotleciki z kurczaka z airfryer’a

Szybkie, chrupiące i… bez smażenia! Te kotleciki z kurczaka z airfryera to domowy fast food w zdrowym wydaniu. Pokochają je i dorośli, i dzieci! A do tego prosty sos na bazie srirachy i majonezu = duet idealny!
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 500 g mięsa z piersi kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki
- 100 g Panierki Panko House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżeczka Przyprawy kuchni japońskiej House of Asia
- 1/2 cebuli czerwonej przekrojonej na pół
- 1 jajko
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Sos:
- 2 łyżki Sosu Sriracha House of Asia lub 1 łyżeczka Chrupiącego czosnku w oleju Yipin Agro
- 1 łyżka majonezu
Sposób przygotowania
- Mięso przełóż do naczynia blendera. Dodaj pozostałe składniki (bez panko) i dokładnie zmiksuj. Wymieszaj składniki sosu.
- Uformuj małe kotleciki i obtocz w panierce panko. Przełóż do szuflady airfryer’a i piecz przez 15 minut w 180°C. Podawaj z sosem.
TIP: Doskonałym uzupełnieniem potrawy będą frytki z batatów lub dowolnych kolorowych warzyw.