Tajskie kotleciki rybne z żółtym curry
Tajskie kotleciki rybne to jedno ze sztandarowych dań Tajlandii. Pyszne, aromatyczne i sycące zabiorą Cię w kulinarną podróż pełną doznań i smaków. Dodatek żółtego curry pozwoli na wydobycie pełnej gamy doświadczeń.
Liczba porcji: 3
Czas: 45 min.
Ostrość:
Składniki
- 2 łyżki pasty żółte curry
- 1 łyżeczka pasty yuzu (S&B)
- 1 opakowanie panierki panko
- 500 g fileta z mintaja
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 jajko
- 1 pęczek szczypiorku drobno posiekany
- Olej roślinny do smażenia
- 1 limonka sparzona pokrojona w cząstki
Sałatka z marynowanego zielonego ogórka:
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sezamu
- 1 zielony ogórek pokrojony w długie, cienkie plastry
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 2 łyżki kolendry drobno posiekanej
Sos do podania:
- 2 łyżki sosu sriracha żółtego
- 3 łyżki domowego majonezu
- 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego
- 1 łyżeczka soku z limonki
Sposób przygotowania
- Rybę pokrój w drobną kostkę i włóż ją do dużej miski.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj kukurydzę, pastę żółtą curry i pastę yuzu. Smaż jeszcze przez 1-2 minuty. Składniki z patelni dodaj do masy rybnej.
- Dodaj szczypiorek i jajko, a następnie dokładnie wymieszaj masę. Uformuj kotlety i obtocz je w panierce panko. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Ogórka zamarynuj w occie ryżowym i cukrze kokosowym. Odstaw do lodówki na kwadrans, a następnie dodaj kolendrę i sezam.
- W misce wymieszaj majonez, sos sriracha, szczypiorek oraz sok z limonki tak, aby powstał jednolity sos.
- Usmażone kotlety rybne podawaj z sałatką z ogórka, sosem majonezowym oraz cząstką limonki.