Tajskie kotleciki rybne z żółtym curry

Tajskie kotleciki rybne to jedno ze sztandarowych dań Tajlandii. Pyszne, aromatyczne i sycące zabiorą Cię w kulinarną podróż pełną doznań i smaków. Dodatek żółtego curry pozwoli na wydobycie pełnej gamy doświadczeń.

Liczba porcji:

3

Czas: 45 min.

Poziom:

Poziom:

Składniki

  • 2 łyżki pasty żółte curry 
  • 1 łyżeczka pasty yuzu (S&B) 
  • 1 opakowanie panierki panko 
  • 500 g fileta z mintaja 
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej 
  • 1 jajko 
  • 1 pęczek szczypiorku drobno posiekany
  • Olej roślinny do smażenia
  • 1 limonka sparzona pokrojona w cząstki

 

Sałatka z marynowanego zielonego ogórka:

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 zielony ogórek pokrojony w długie, cienkie plastry
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego 
  • 2 łyżki kolendry drobno posiekanej

Sos do podania:

  • 2 łyżki sosu sriracha żółtego 
  • 3 łyżki domowego majonezu
  • 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka soku z limonki 

Sposób przygotowania

  1. Rybę pokrój w drobną kostkę i włóż ją do dużej miski.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj kukurydzę, pastę żółtą curry i pastę yuzu. Smaż jeszcze przez 1-2 minuty. Składniki z patelni dodaj do masy rybnej.
  3. Dodaj szczypiorek i jajko, a następnie dokładnie wymieszaj masę. Uformuj kotlety i obtocz je w panierce panko. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  4. Ogórka zamarynuj w occie ryżowym i cukrze kokosowym. Odstaw do lodówki na kwadrans, a następnie dodaj kolendrę i sezam.
  5. W misce wymieszaj majonez, sos sriracha, szczypiorek oraz sok z limonki tak, aby powstał jednolity sos.
  6. Usmażone kotlety rybne podawaj z sałatką z ogórka, sosem majonezowym oraz cząstką limonki.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Makaron Chow Mein po azjatycku

Tofu czosnkowo-miodowe z warzywami

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI