Tajskie kotleciki rybne z żółtym curry

Tajskie kotleciki rybne to jedno ze sztandarowych dań Tajlandii. Pyszne, aromatyczne i sycące zabiorą Cię w kulinarną podróż pełną doznań i smaków. Dodatek żółtego curry pozwoli na wydobycie pełnej gamy doświadczeń.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 45 min.

Ostrość:

Składniki

  • 2 łyżki pasty żółte curry 
  • 1 łyżeczka pasty yuzu (S&B) 
  • 1 opakowanie panierki panko 
  • 500 g fileta z mintaja 
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej 
  • 1 jajko 
  • 1 pęczek szczypiorku drobno posiekany
  • Olej roślinny do smażenia
  • 1 limonka sparzona pokrojona w cząstki

 

Sałatka z marynowanego zielonego ogórka:

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 zielony ogórek pokrojony w długie, cienkie plastry
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego 
  • 2 łyżki kolendry drobno posiekanej

Sos do podania:

  • 2 łyżki sosu sriracha żółtego 
  • 3 łyżki domowego majonezu
  • 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka soku z limonki 

Sposób przygotowania

  1. Rybę pokrój w drobną kostkę i włóż ją do dużej miski.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj kukurydzę, pastę żółtą curry i pastę yuzu. Smaż jeszcze przez 1-2 minuty. Składniki z patelni dodaj do masy rybnej.
  3. Dodaj szczypiorek i jajko, a następnie dokładnie wymieszaj masę. Uformuj kotlety i obtocz je w panierce panko. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  4. Ogórka zamarynuj w occie ryżowym i cukrze kokosowym. Odstaw do lodówki na kwadrans, a następnie dodaj kolendrę i sezam.
  5. W misce wymieszaj majonez, sos sriracha, szczypiorek oraz sok z limonki tak, aby powstał jednolity sos.
  6. Usmażone kotlety rybne podawaj z sałatką z ogórka, sosem majonezowym oraz cząstką limonki.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Panierka Panko 200g House of Asia

Panierka Panko 200g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta curry żółta 113g House of Asia

Pasta curry żółta 113 g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI