Chociaż za oknem już wiosna, to nie warto rezygnować z sycących i rozgrzewających potraw. Tym razem czas na krem z batatów z mleczkiem kokosowym i imbirem. Zupa ma nie tylko przyjemnie kremową konsystencję, ale też wyjątkowy, imbirowo-czosnkowy aromat. Koniecznie spróbuj!
Liczba porcji:
4
|
Czas: 45 min.
|
Składniki
Do podania
|
Sposób przygotowania
- Bataty, ziemniaki, cebulę i marchew obierz ze skórki i pokrój.
- Zielony groszek zalej wrzątkiem i poczekaj 5 minut. Odcedź i przełóż do miseczki, dodaj posiekany imbir oraz zielona dymkę. Delikatnie posól i skrop sokiem z limonki oraz dodaj łyżkę oliwy. Sezam upraż na suchej patelni.
- Do garnka wlej oliwę. Podsmaż na niej pastę curry oraz pastę z czosnku, imbiru i chili. Dodaj pokrojone warzywa i smaż 3-4 minuty. Wlej bulion i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec dodaj mleczko kokosowe. Zupę miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i dopraw sosem sojowym.
- Zupę przełóż do misek. Na wierzchu posyp groszkiem z imbirem. Udekoruj też ziołami i prażonym sezamem.
|