
Krem z brokuła ze szpinakiem i zieloną pastą curry

Ten krem to coś więcej niż zupa — to kremowe zielone złoto na łyżce! Brokuł, szpinak i zielona pasta curry tworzą duet idealny: łagodny, ale z charakterem. Rozgrzewa, syci i kusi smakiem już od pierwszego zamieszania.
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 1 łyżeczka Pasty curry zielonej House of Asia
- 400 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
- 2 – 3 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 1 brokuł
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 kalafiora
- 100 g szpinaku
- 50 g kolendry
- 10 g mięty
- 1 l bulionu warzywnego
- Sok z 1 limonki
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Brokuła i kalafiora podziel na nieduże różyczki. Cebulę przekrój na 4 części, czosnek rozgnieć.
- Do garnka wlej olej. Zeszklij cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj pastę curry i smaż 1 minutę. Dodaj kalafior, brokuł i zalej bulionem. Gotuj do miękkości. Pod koniec dodaj mleczko kokosowe, szpinak, kolendrę oraz miętę.
- Całość zmiksuj na gładką konsystencję. Dopraw sosem rybnym oraz sokiem z limonki.