Krem z batatów z mleczkiem kokosowym i imbirem

Chociaż za oknem już wiosna, to nie warto rezygnować z sycących i rozgrzewających potraw. Tym razem czas na krem z batatów z mleczkiem kokosowym i imbirem. Zupa ma nie tylko przyjemnie kremową konsystencję, ale też wyjątkowy, imbirowo-czosnkowy aromat.  Koniecznie spróbuj!

Oceń przepis, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 45 min.

Poziom trudności:

Ostrość:

Składniki

Do podania 

Sposób przygotowania

  1. Bataty, ziemniaki, cebulę i marchew obierz ze skórki i pokrój.
  2. Zielony groszek zalej wrzątkiem i poczekaj 5 minut. Odcedź i przełóż do miseczki, dodaj posiekany imbir oraz zielona dymkę. Delikatnie posól i skrop sokiem z limonki oraz dodaj łyżkę oliwy. Sezam upraż na suchej patelni.
  3. Do garnka wlej oliwę. Podsmaż na niej pastę curry oraz pastę z czosnku, imbiru i chili. Dodaj pokrojone warzywa i smaż 3-4 minuty. Wlej bulion i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec dodaj mleczko kokosowe. Zupę miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i dopraw sosem sojowym.   
  4. Zupę przełóż do misek. Na wierzchu posyp groszkiem z imbirem. Udekoruj też ziołami i prażonym sezamem.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI