Krem z kukurydzy z żółtym curry
Smakowita zupa o kusząco ostrym akcencie curry, doskonale sprawdzi się jako szybki obiad lub lunch do pracy. Dzięki dodatkowi mleczka kokosowego, które przełamuje pikantność, zupa zasmakuje wszystkim fanom typowo azjatyckiej fuzji smaków.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 2 łyżeczki pasty żółte curry
- 200 ml mleczka kokosowego 20-22%
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 l bulionu warzywnego
- 500 g mrożonej kukurydzy
- 1 cebula pokrojona w ćwiartki
- 1 ziemniak pokrojony w kostkę
- Pieprz świeżo mielony do smaku
- 3 łyżki pokrojonej świeżej kolendry
Sposób przygotowania
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, ziemniaka oraz kukurydzę. Dodaj pastę curry, bulion oraz mleczko kokosowe. Gotuj do uzyskania miękkości warzyw. Ostudź i zmiksuj.
- Krem z kukurydzy dopraw sosem sojowym oraz pieprzem.
- Podawaj z kolendrą.