Wegańska tarta dyniowa z mleczkiem kokosowym

Wegańska tarta dyniowa z mleczkiem kokosowym House of Asia

Wiemy, że uwielbiacie zupę dyniową z mleczkiem kokosowym. Dlatego też przygotowaliśmy dla Was propozycję dania tym razem na słodko! Przed Wami pyszna a zarazem lekka wegańska tarta dyniowa od naszej dietetyczki Anety Korzenieckiej. Idealna propozycja ciasta na jesienne dni.

Liczba porcji:

9

Czas: 60 min.

Poziom:

Poziom:

Składniki

Spód:

  • 2 szklanki mąki z quinoi
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 4 łyżki wody
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 2,5 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżeczki agaru
  • 250 – 300g dyni hokkaido
  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 Cukier waniliowy lub ekstrakt z wanili
  • Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

Pianka kokosowa:

  • 400 ml schłodzonego (ok doby w lodówce) mleczka kokosowego 17-19% – (tylko twarda część)
  • 20 g ksylitolu
  • 20 g soku z pomarańczy

Sposób przygotowania

  1. Siemię lniane zalać 3 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszać. Odczekać 10 minut. Połączyć składniki na spód ciasta. Wyrobić i schłodzić ok 30 min w lodówce. Następnie wyłożyć na wysmarowaną olejem tortownicę o średnicy ok 25 cm. Upiec 15 min 180C.
  2. Dynię i jabłka umyć, oczyścić z pestek, rozdrobnić w robocie lub pokroić w drobną kostkę (Nie trzeba obierać). Do garnka włożyć dynię, jabłka, cukier kokosowy, sok z pomarańczy, ekstrakt z wanili, cynamon i kurkumę. Podlać ok 2 łyżkami wody i dusić ok 15 – 20 min. Pod koniec dodać agar i dobrze wymieszać. Gotować jeszcze 2 minuty. Ostudzić
  3. Ubić stałą część mleka kokosowego. Pod koniec ubijania dodać ksylitol i sok z pomarańczy. Wyłożyć na ostudzoną tartę. Gotowe ciasto schłodzić min 1 godzinę w lodówce.

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią



Przepis na tajską zupę Tom Kha z kurczakiem


Pad thai z kurczakiem

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI