Zupa krem z dyni z prażynką z makaronu ryżowego
Rozgrzej się naszą zupą krem z dyni, która łączy w sobie kremową delikatność mleczka kokosowego i pikantność czerwonej pasty curry. Wyjątkowym dodatkiem są chrupiące prażynki z makaronu ryżowego Vermicelli, które nadają tej zupie nie tylko niezwykłego smaku, ale i tekstury. Ta zupa to idealne danie na chłodne dni, pełne głębokich smaków i wyjątkowych aromatów.
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
- 400 ml Mleczka kokosowego 12 – 14% House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty curry czerwonej House of Asia
- 50 g Bezglutenowego makaronu Vermicelli House of Asia
- 1 l bulionu warzywnego
- 0,5 kg dyni hokkaido pokrojonej w grube plastry
- 1 batat pokrojony w grubą kostkę
- 2 marchewki pokrojone w grube plastry
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 3 łyżki oliwy
- Sól i pieprz czarny do smaku
- Olej rzepakowy do smażenia
- Kolendra do podania
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Pokrojone warzywa wyłóż na blaszkę do pieczenia, polej oliwą i piecz około 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie, zmiksuj je na gładką masę.
- Makaron usmaż w głębokim tłuszczu. Przełóż na ręcznik papierowy.
- Do garnka wlej bulion, dodaj zmiksowane warzywa i mleczko kokosowe. Dopraw pastą z czosnku, imbiru i chili, pastą curry, solą oraz pieprzem. Zagotuj.
- Gorący krem z dyni podawaj z chrupiącymi, makaronowymi prażynkami i kolendrą.