Krewetki gotowane na parze w parowniku bambusowym
Idealnie przyrządzone krewetki? Poznaj sposób na przygotowanie ich w parowarze. Dzięki gotowaniu na parze będą lżej strawne i mniej kaloryczne niż w wersji smażonej. Podane z sosem na bazie sosu sojowego, pasty z imbiru i czosnku będą idealną przekąską na spotkania z przyjaciółmi.
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min.
Ostrość:
Składniki
- ½ łyżeczki pasty z czosnku lub 2 ząbki posiekanego czosnku
- ½ łyżeczki pasty z imbiru lub 2 cm posiekanego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 12 obranych i oczyszczonych krewetek (16×20)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej papryczki chili
- 2 łyżki stołowe bulionu
- Kilka kropli oleju sezamowego
- Świeża kolendra
Sposób przygotowania
- Krewetki ułóż na dużym talerzu w parowarze i gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut. W międzyczasie rozgrzej olej w woku lub małym rondlu, dodaj pastę z czosnku, pastę z imbiru, zieloną cebulkę, chili i smaż przez 30 sekund. Następnie dodaj resztę składników i całość duś przez około minutę.
- Krewetki przełóż na talerz i polej sosem, posyp kolendrą oraz skrop olejem sezamowym.