Krewetki gotowane na parze w parowniku bambusowym

Idealnie przyrządzone krewetki? Poznaj sposób na przygotowanie ich w parowarze. Dzięki gotowaniu na parze będą lżej strawne i mniej kaloryczne niż w wersji smażonej. Podane z sosem na bazie sosu sojowego, pasty z imbiru i czosnku będą idealną przekąską na spotkania z przyjaciółmi.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 15 min.

Ostrość:

Składniki

  • ½ łyżeczki pasty z czosnku lub 2 ząbki posiekanego czosnku
  • ½ łyżeczki pasty z imbiru lub 2 cm posiekanego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego 
  • 12 obranych i oczyszczonych krewetek (16×20)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej papryczki chili 
  • 2 łyżki stołowe bulionu 
  • Kilka kropli oleju sezamowego
  • Świeża kolendra 

Sposób przygotowania

  1. Krewetki ułóż na dużym talerzu w parowarze i gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut. W międzyczasie rozgrzej olej w woku lub małym rondlu, dodaj pastę z czosnku, pastę z imbiru, zieloną cebulkę, chili i smaż przez 30 sekund. Następnie dodaj resztę składników i całość duś przez około minutę.
  2. Krewetki przełóż na talerz i polej sosem, posyp kolendrą oraz skrop olejem sezamowym. 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta z czosnku 120g House of Asia

Pasta z czosnku 120 g

Nowość
Bestseller
Pasta z imbiru 120g House of Asia

Pasta z imbiru 120 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI