Krewetki w sosie maślano-winnym z trawą cytrynową

Doskonałe krewetki w kremowym sosie maślano-winnym to świetny pomysł na smakowitą kolację we dwoje. Podane z chrupiącym pieczywem i ulubionymi dodatkami stworzą wyśmienite danie, które na dobre zagości w Twojej kuchni.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 15 min.

Ostrość:

Składniki

  • 3 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 
  • 1 łyżeczka pasty chili 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 400 g krewetek obranych i oczyszczonych 
  • 2 szalotki pokrojone w kostkę 
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 
  • 100 g zimnego masła 
  • 100 ml wina białego wytrawnego 
  • 4 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego 
  • Sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż szalotkę z czosnkiem. Następnie wrzuć krewetki i podsmaż je po 30 sekund z każdej strony.
  2. Na patelnie wlej wino i zredukuj płyn o połowę. Zdejmij z ognia i ciągle mieszając dodaj masło tak, aby sos zrobił się kremowy. Dodaj pastę z trawy cytrynowej oraz pastę chili. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. Danie posyp szczypiorkiem.
  3. Krewetki najlepiej smakują z chrupiącą grzanką.

  

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Pasta z trawy cytrynowej 50g House of Asia

Pasta z trawy cytrynowej 50 g

Nowość
Bestseller
Pasta z chili 120g House of Asia

Pasta z chili 120 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI