Krewetki w sosie maślano-winnym z trawą cytrynową
Doskonałe krewetki w kremowym sosie maślano-winnym to świetny pomysł na smakowitą kolację we dwoje. Podane z chrupiącym pieczywem i ulubionymi dodatkami stworzą wyśmienite danie, które na dobre zagości w Twojej kuchni.
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min.
Ostrość:
Składniki
- 3 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka pasty chili
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g krewetek obranych i oczyszczonych
- 2 szalotki pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 100 g zimnego masła
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 4 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż szalotkę z czosnkiem. Następnie wrzuć krewetki i podsmaż je po 30 sekund z każdej strony.
- Na patelnie wlej wino i zredukuj płyn o połowę. Zdejmij z ognia i ciągle mieszając dodaj masło tak, aby sos zrobił się kremowy. Dodaj pastę z trawy cytrynowej oraz pastę chili. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. Danie posyp szczypiorkiem.
- Krewetki najlepiej smakują z chrupiącą grzanką.