Błyskawiczny i praktyczny przepis na chińskie danie ze słodko pikantnym sosem hoisin. Kurczak Kung Pao (zwany też Gong Bao) łączy w sobie smaki, które polubi każdy miłośnik kuchni azjatyckiej. Danie można podawać zarówno z makaronem jak i ryżem.
Liczba porcji:
3
|
Czas: 20
|
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni do uzyskania złoto-brązowego koloru, po czym natychmiast je z niej zdejmujemy.
- Na rozgrzany wok wlewamy olej z ryżu. Dodajemy czosnek i smażymy go do uwolnienia się aromatu. Należy uważać, aby olej podczas smażenia nie był zbyt gorący, gdyż możemy spalić czosnek.
- Do woka wrzucamy kurczaka i paprykę. Całość smażymy 3 minuty. Dodajemy ocet ryżowy i sos Hoisin. Mieszamy do uzyskania gęstego sosu.
- Dodajemy olej z prażonego sezamu, orzechy i szczypiorek. Na koniec wkładamy makaron i całość mieszamy do połączenia się smaków.
- Danie podajemy natychmiast, posypane szczypiorkiem.
|