Kurczak po chińsku w sosie z grzybowym Shiitake Jedz Pysznie

Poznajcie sposób od Anny Zyśk z Jedzpysznie na soczystego kurczaka. Soczystości i aromatu z pewnością nadają użyte do tego dania nasze produkty takie jak sos sojowy grzybowy czy sos z grzybów shiitake. 

Liczba porcji: 2

Czas: 1h 10 min

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Mięso oczyść i oszusz. Natnij skórę i mięso w trzech miejscach.
  2. W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej cukier, ocet i sos sojowy. Gdy składniki się rozpuszczą, do garnka przełóż mięso i gotuj je przez minutę. Następnie wyjmij je na talerz i dokładnie nasmaruj sosem z grzybów Shiitake.
  3. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 160*C przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zwiększ temperaturę piekarnika do 200*C i piecz kolejne 30 minut.
  4. Kurczaka podawaj z ulubionym ryżem. Przed podaniem polej go sosem pozostałym z pieczenia.