Kurczak po tajsku

Soczyste kawałki kurczaka duszone w kremowym mleczku kokosowym z dodatkiem czerwonej pasty curry, trawy cytrynowej i kaffiru. Połączenie delikatnej ostrości, cytrusowej nuty i głębokiego umami sprawia, że to danie smakuje jak z najlepszej tajskiej restauracji! Podawaj z kolendrą i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.

5 / 5. Ilość głosów: 290

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka zamarynuj w sosie sojowym, trawie cytrynowej oraz łyżce oleju. Odstaw na 15 minut.
  2. W rondlu podsmaż cebulę, czosnek, imbir, marchew i pastę curry. Dodaj cukinię i smaż 2 minuty. Dodaj liście kaffiru, papryczkę chili oraz mleczko kokosowe. Gotuj około 5 minut.
  3. Na patelni podsmaż kurczaka i przełóż do mleczka kokosowego. Dopraw sosem rybnym i sokiem z limonki. Podawaj z kolendrą i prażonymi orzeszkami ziemnymi.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Mleczko kokosowe 12-14% 400ml House of Asia

Mleczko kokosowe 12-14% 400 ml

Nowość
Bestseller
Pasta z trawy cytrynowej 50g House of Asia

Pasta z trawy cytrynowej 50 g

Nowość
Bestseller
Pasta curry czerwona 113g House of Asia

Pasta curry czerwona 113 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI