
Kurczak po tajsku

Soczyste kawałki kurczaka duszone w kremowym mleczku kokosowym z dodatkiem czerwonej pasty curry, trawy cytrynowej i kaffiru. Połączenie delikatnej ostrości, cytrusowej nuty i głębokiego umami sprawia, że to danie smakuje jak z najlepszej tajskiej restauracji! Podawaj z kolendrą i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 200 ml Mleczka kokosowego 12 – 14% House of Asia
- 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżka Pasty curry czerwonej House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty z trawy cytrynowej House of Asia
- 3 – 4 Liście limonki Kaffir House of Asia
- 400 g podudzi z kurczaka bez kości pokrojonych w grubszą kostkę
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 3 ząbki czosnku rozgniecione
- 60 g marchewki pokrojonej w plastry
- 100 g cukinii pokrojonej w półplastry
- 1/2 papryczki chili drobno pokrojonej
- Sok z limonki
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Kurczaka zamarynuj w sosie sojowym, trawie cytrynowej oraz łyżce oleju. Odstaw na 15 minut.
- W rondlu podsmaż cebulę, czosnek, imbir, marchew i pastę curry. Dodaj cukinię i smaż 2 minuty. Dodaj liście kaffiru, papryczkę chili oraz mleczko kokosowe. Gotuj około 5 minut.
- Na patelni podsmaż kurczaka i przełóż do mleczka kokosowego. Dopraw sosem rybnym i sokiem z limonki. Podawaj z kolendrą i prażonymi orzeszkami ziemnymi.