Soczyste kawałki kurczaka w kremowym aromatycznym sosie Tikka Masala, to jedno z najpopularniejszych indyjskich dań. Z nami przygotujesz to danie w zaledwie 20 minut. Do dzieła!
Liczba porcji:
2
|
Czas: 20 minut
|
Składniki
300 g piersi lub podudzi z kurczaka (bez kości), pokrojone w 2 cm kostkę
Marynata • 1 saszetka pasty Tikka Masala House of Asia • 100 g Mleczka kokosowego 12 -14% House of Asia • 2 łyżki soku z cytryny • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane • 3 cm posiekanego imbiru • 1 łyżeczka soli Sos • 3 łyżki oleju • 1 cebula, posiekana w kostkę • 4 cm posiekanego imbiru • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane • po 1 łyżce przypraw: chili, słodkiej papryki, kminku • 400 g pomidorów krojonych lub przecieru • 100 ml wody • 150 ml mleczka kokosowego • 2 łyżki świeżej kolendry
|
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty wymieszaj i dodaj kurczaka.
- Przykryj folią i włóż do lodówki na min. 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Nadziewaj kawałki kurczaka na długie wykałaczki i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie piecz 20 min.
- W czasie pieczenia przygotuj sos: Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż do zarumienienia.
- Dodaj wszystkie przyprawy i szybko wymieszaj. Dodaj pomidory, wodę i mleczko kokosowe. Gotuj 10 min. mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj upieczonego kurczaka do sosu i gotuj kolejne 3 min.
Udekoruj kolendrą, podawaj z ryżem lub chlebkami.
|