Kurczak w cieście kokosowym z sosem chili

Przepis Kurczak w cieście kokosowym z sosem chili House of Asia

Wcale nie trzeba wyjeżdżać do dalekich Chin, żeby posmakować tamtejszej kuchni. Smak kurczaka  w cieście kokosowym z sosem chili  sprawi, że przeniesiecie się do Chin po zaledwie 30 minutach. Kurczak świetnie komponuje się zarówno z ryżem jak i makaronem.

Liczba porcji:

2

Czas: 30 minut

Poziom:

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

  • ½ filetu z kurczaka, pokrojonego w 2 cm kawałki
  • 500 ml oleju, do głębokiego smażenia
  • Sos chili z imbirem lub słodki sos chili, do podania

Ciasto:

  • 200 ml mleczka kokosowego 12-14%
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Składniki ciasta wymieszaj ze sobą do powstania gęstej masy. W małym garnku dobrze rozgrzej olej.
  2. Kawałki kurczaka maczaj w cieście (najlepiej za pomocą patyczka do szaszłyków) i wrzucaj na gorący tłuszcz. Kulki smaż na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
  3. Podawaj z ulubionym sosem chili.

TIP: Najlepszym dodatkiem będzie smażony ryż z warzywami po chińsku. 

Polecane przepisy

 
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI